La multi ani, doamna Florina Cercel!

28.01.2018

Florina Cercel este una dintre cele mai apreciate actrite de teatru si film din Romania si totodata una dintre preferatele publicului comercial gratie rolului pe care l-a interpretat in telenovelele "Inima de tigan" si "Regina".

In cei 41 de ani de cariera a interpretat peste 100 de roluri realizate cu farmec, talent si intr-o maniera speciala, care tradeaza o experienta bogata ce fascineaza si te impresioneaza.
De adolescenta era atrasa de teatru si film, ura stiintele exacte si se " prefacea " in liceu (" Mihai Eminescu" din Botosani ) in fata profesoarelor, cucerind entuziasmul, veselia si inima colegelor.

Este detinatoarea Premiului UNITER, pentru cea mai buna interpretare feminina / 1990 in realizarea rolului Vassa Jeleznova din " Vassa Jeleznova " de M.Gorki iar in 2002 primeste Premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a anului in rolul Anna Andreevna din piesa " Revizorul " de N.V. Gogol si primeste Ordinul National " Serviciul Credincios " in grad de Cavaler.A terminat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promatia 1964, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea si Victor Moldovan si a fost repartizata la Teatrul Dramatic de Stat din Galati unde a stat doar un an si a debutat pe scena, cu rolurile :Ana Stambuliu / " Fii cuminte. Cristofor " de Aurel Baranga, Sonia / " Mitica Popescu " de Camil Petrescu si Veta / " O noapte furtunoasa " de I.L.Caragiale. In 1965 se muta la Teatrul National din Timisoara, unde va interpreta multe roluri importante, castigand admiratia publicului si va lucra pana-n 1973. Din acest an castiga prin concurs un loc la Tetrul National din Bucuresti unde activeaza si acum, interpretand in stagiunea 2009 - 2010 roluri in trei piese ;" Inima de caine " de M.Bulgakov, Zerline din " Camerista " de Hermann Broch si in " istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal " de M. Visniec.A filmat si pentru televiziune atat inainte de 1989 si in prezent in telenovelele / serialele realizate de trustul Pro, marca Promance : Spania, o tiganca puternica , cu multe griji casnice dar plina de umor in " Inima de tigan" si " Regina " si Aretia Belciugesco, o patroana de bordel " Aniela ".