QUARTET - Un spectacol pentru care merita sa mergi la teatru

30.10.2017

Quartet este o piesa a dramaturgului britanic Ronald Harwood, care este pusa in scena la Teatrelli, un teatru nou din Bucuresti, ce se afla pe Strada Lahovari in apropiere de Piata Romana, de catre Dan Tudor, un regizor cu o viziune artisctica de exceptie.

Cele patru personaje sunt interpretate de catre Florina Cercel, Adela Marculescu, Costel Constantin si Damian Crasmaru, patru actori de mare valoare ai teatrului romanesc contemporan. Textul este restrâns și traducerea insistă pe vulgaritatea unor replici. 

Actiunea, lipsita ce conflicte ample, se petrece intr-un azil de batrani, unde se regasesc patru mari solisti de opera. Intamplator, se revad, dupa multi ani si doi soti, care intre timp au divortat, Jane si Regi, interpretate de Florina Cercel (Jane) si Costel Constantin (Regi). Pe parcursul actiunii cei patru vor sa isi uneasca fortele intr-un spectacol de gala pentru a-l sarbatori pe Giuseppe Verdi in "quartetul" lui "Rigolleto", in care au cantat si in tinerete. Regizorul, Dan Tudor, pune accent pe aspectul batranetii celor patru personaje, afectate evident.

Surprinzatoare in abordarea textului este marea actrita, Adela Marculescu in rolul lui Sissi, care, cu gesturile, expresivitatea si naturaletea care-i sunt caracteristice, duce acest rol in extrema pozitiva a piesei. Pierderile sale de memorie, curiozitatile si sincera prietenie, face ca aceasta restrangere a textului lui Ronald Harwood, de catre Dan Tudor, sa fie mai usor perceputa de catre spectatorii prezenti in sala.

Dat fiind faptul ca in azil urma sa vina "un nou locatar", starneste curioziatea celorlalti. Desigur, despre Jane este vorba. Stimabila doamna, Florina Cercel, reuseste sa speculeze cu o sensibilitate cumva dramatica, starea prin care trece fosta vedeta de opera. La reintalnirea cu fostul sot, Regi, Jane reuseste sa se impuna prin trairea amintirilor triste din tinerete.

Regi, jucat foarte bine de Maestrul Costel Constantin, incearca sa se impuna in fata lui Jane, prin negarea faptului ca intre cei doi solisti de opera ar fi fost ceva.

Finalul piesei, ii prind pe cei patru actori laolalta, incercand sa interpreteze "quartetul" lui "Rigolleto".

ASA CA

HAI LA TEATRU!